Trichoderma: AGRICULTURAL AND BIOTECHNOLOGICAL IMPORTANCE, AND FERMENTATION SYSTEMS FOR PRODUCING BIOMASS AND ENZYMES OF INDUSTRIAL INTEREST
Trichoderma: IMPORTANCIA AGRÍCOLA, BIOTECNOLÓGICA, Y SISTEMAS DE FERMENTACIÓN PARA PRODUCIR BIOMASA Y ENZIMAS DE INTERÉS INDUSTRIAL
Author
Hernández-Melchor, Dulce Jazmín
Ferrera-Cerrato, Ronald
Alarcón, Alejandro
Abstract
Trichoderma is a cosmopolitan fungus, which has the ability to adapt and produce metabolites such as enzymes, plant growth promoting compounds, and volatile compounds of biotechnological and environmental interest. This genus is used as a biocontrol agent against phytopathogenic fungi due to multiple mechanisms of action such as antibiosis, mycoparasitism, competition for space and nutrients, and the production of secondary metabolites. Likewise, several Trichoderma species have been used in coupled systems of fermentation in solid substrates or submerged cultures, to degrade lignocellulosic residues and to generate alternative energies such as ethanol. Bioreactors as fermentation systems optimize the cultural conditions to favor the generation of biomass and metabolites. Therefore, the present work reviews recent reports on the use of Trichoderma in systems for producing and generating important byproducts for agriculture and biotechnology. Trichoderma es un hongo cosmopolita cuya importancia radica en su capacidad de adaptación y producción de metabolitos, como enzimas, compuestos promotores de crecimiento vegetal, y compuestos volátiles, entre otros, de interés biotecnológico y ambiental. Este género es utilizado como agente de biocontrol contra hongos fitopatógenos debido a sus múltiples mecanismos de acción, destacando la antibiosis, el micoparasitismo, la competencia por espacio y nutrientes, y la producción de metabolitos secundarios. Varias especies de Trichoderma se han utilizado en sistemas acoplados de fermentación en sustratos sólidos o cultivos sumergidos, para degradar residuos lignocelulósicos y para generar energías alternativas como etanol. Los biorreactores como sistemas de fermentación optimizan las condiciones del cultivo para favorecer la generación de biomasa y metabolitos. Por lo anterior, el presente trabajo recopila información de los avances recientes del uso de Trichoderma en sistemas de producción y generación de subproductos de importancia para la agricultura y la biotecnología.