• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad de Santiago de Chile
  • Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas. BLACPMA.
  • View Item
  •   Home
  • Universidad de Santiago de Chile
  • Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas. BLACPMA.
  • View Item

Antidiabetic potential of medicinal plants from the Peruvian Amazon: A review

Potencial antidiabético de plantas medicinales de la amazonía peruana: Una revisión

Author
Vargas-Arana, Gabriel

Rengifo-Salgado, Elsa

Simirgiotis, Mario J.

Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/339
10.37360/blacpma.23.22.3.21
Abstract
Diabetes mellitus is a metabolic disorder characterized by the presence of chronic hyper-glycemia that is accompanied, to a greater or lesser extent, by alterations in the metabolism of carbohydrates, proteins and lipids. It is the leading cause of death in developed countries. Current antidiabetic drug treatments present several adverse effects for which it has started searching for new oral hypoglycemic agents from vegetal species. This review presents the medicinal plants from the Peruvian Amazon used in the treatment of diabetes and a systematic review of their hypoglycemic properties reported in the literature in the last twenty years used in different bibliographic databases. Seventy seven medicinal plants are reported as being used for the treatment of diabetes by Amazonian indigenous people, which 46.75% of species report hypoglycemic activity, evidencing that traditional knowledge is a great source for to searching antidiabetic drugs and also an alternative for future research.
 
La diabetes mellitus es un trastorno metabólico caracterizado por la presencia de hiperglucemia crónica acompañada, en mayor o menor medida, de alteraciones en el metabolismo de carbohidratos, proteínas y lípidos, es la principal causa de muerte en los países desarrollados. Los tratamientos actuales con fármacos anti-diabéticos presentan varios efectos adversos, por lo que se ha iniciado una búsqueda de nuevos hipoglucemiantes orales a partir de especies vegetales. Esta revisión presenta las plantas medicinales de la amazonia peruana utilizadas en el tratamiento de la diabetes y una revisión sistemática de sus propiedades hipoglucémicas reportadas en la literatura en los últimos veinte años utilizando bases de datos bibliográficas. Se reportan 77 plantas medicinales utilizadas para el tratamiento de la diabetes por pobladores amazónicos, de las cuales el 46.75% reporta actividad hipoglucémica, evidenciando que el conocimiento tradicional es una fuente para la búsqueda de fármacos antidiabéticos y una alternativa para futuras investigaciones.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB