Validation of an analytical method by HPLC for the quantification of yangambin from the Ocotea duckei species
Validación de un método analítico por HPLC para la cuantificación de yangambin de la especie Ocotea duckei
Author
Peixoto, Laisla Rangel
Chaves Júnior, José Venâncio
Andrade, Fabrício Havy Dantas de
Basilio , Ionaldo José Lima Diniz
Souza , Fábio Santos de
Filho, José Maria Barbosa
Full text
https://blacpma.ms-editions.cl/index.php/blacpma/article/view/40210.37360/blacpma.24.23.1.09
Abstract
Ocotea duckei, known as Louro-de-cheiro, belongs to the Lauraceae family and presents lignoid yangambine (YAN) as the main plant marker. This work aimed to develop and validate an analytical method by high performance liquid chromatography for the quantification of YAN. The sample used was the crude ethanolic extract (CEE) obtained from aerial parts. In the developed method, a C18 column was used. The mobile phase was composed of acetonitrile and water (45:55), whereas the methodparameters included mobile phase flow rate at 0.8 mL/min, oven temperature at 40°C, and monitoring at 205 nm. In the validation, the parameters of selectivity, linearity, precision, accuracy, robustness, limits of detection and quantification were evaluated. As a result, the developed method is in accordance with the guidelines for validation of analytical methods and presented satisfactory chromatographic parameters for YAN determination. Thus, the present analytical methodology can be applied in the quality control of O. duckei raw materials. Ocotea duckei, conocida como Louro-de-cheiro, pertenece a la familia Lauraceae y presenta la yangambina lignoide (YAN) como principal marcador vegetal. Este trabajo tuvo como objetivo desarrollar y validar un método analítico por cromatografía líquida de alta resolución para la cuantificación de YAN. La muestra utilizada fue el extracto etanólico crudo (EEC) obtenido de partesaéreas. En el método desarrollado se utilizó una columna C18. La fase móvil consistió en acetonitrilo y agua (45:55), mientras los parámetros del método incluyeron el caudal de la fase móvil a 0,8 mL/min, la temperatura del horno a 40°C y la monitorización a 205 nm. En la validación se evaluaron los parámetros de selectividad, linealidad, precisión, exactitud, robustez, límites de detección y cuantificación. Como resultado, el método desarrollado está de acuerdo con las pautas para la validación de métodos analíticos y presentó parámetros cromatográficos satisfactorios para la determinación de YAN. Por lo tanto, lapresente metodología analítica se puede aplicar en el control de calidad de las materias primas de O. duckei.