Taxes on Sugary Drinks in Argentina: Challenges for Legislation and Implementation
Impuestos a las bebidas azucaradas en Argentina: Dificultades para su legislación e implementación
Author
Chaz Sardi, María Celeste
Martínez, Cintia Karina
Temporelli, Karina
Castellano, Andrea
Abstract
Weight gain and obesity constitute two of the main public health problems in the world. There is broad consensus that the habitual intake of sugar-sweetened beverages is two of the main determinants of overweight and obesity. One of the actions implemented to address this public health problem is the application of taxes on sugar-sweetened beverages. Taxes, in addition to financing the State, affect the relative prices of goods and services and are a useful tool to discourage the consumption of goods that affect the health of the population. The effectiveness of this instrument depends on the translation of the tax to the price and the elasticity of demand, which determines the effective reduction in the quantity consumed. The use of this type of instrument requires legislative approval, and the action of interest groups in these institutional instances adds an additional difficulty for their implementation. The objective of this paper is to analyze the implementation of a consumption tax on sugar-sweetened beverages in Argentina in order to reduce their consumption and mitigate their negative effects on population health. To achieve this, a theoretical review of contributions regarding tax incidence and interest groups action was carried out. Additionally, a search for empirical studies that evaluate the effects of the implementation of this type of tax was carried out. Finally, the session records of the Honorable Chamber of Deputies of Argentina were consulted, analyzing the opinions and arguments of legislators during the debate on tax reform that would impact the interests of the Argentine sugar-producing sector if modifications to the sugary beverage tax were approved. El exceso de peso y la obesidad constituyen dos de los principales problemas de salud pública en el mundo. Hay amplio consenso en que la ingesta habitual de bebidas azucaradas es uno de los factores que determinan el sobrepeso y la obesidad. Una de las acciones implementadas para atender este problema de salud pública es la aplicación de impuestos a las bebidas azucaradas. Los impuestos, además de financiar al Estado, modifican los precios relativos de los bienes y servicios y son una herramienta útil para desincentivar el consumo de bienes que afectan la salud de la población. La efectividad de este instrumento depende de la traslación del impuesto al precio y de la elasticidad de la demanda, que determina la reducción efectiva en la cantidad consumida. El empleo de este tipo de instrumentos requiere aprobación legislativa y la acción de los grupos de interés en estas instancias institucionales agrega una dificultad adicional para su implementación. El objetivo general de este trabajo es analizar la implementación de un impuesto sobre las bebidas azucaradas en Argentina con el fin de reducir su consumo y mitigar sus efectos negativos sobre la salud de la población. Para ello, se realizó una revisión teórica de los aportes en materia de incidencia impositiva y acción de los grupos de interés. Asimismo, se efectuó una búsqueda de trabajos empíricos que evalúen los efectos de la implementación de este tipo de gravámenes. Por último, se consultó el diario de sesiones de la Honorable Cámara de Diputados de la Nación Argentina, para analizar las opiniones y argumentos de los legisladores al debatir la reforma tributaria que impactaría en los intereses del sector azucarero argentino en caso de aprobarse las modificaciones en el impuesto a las bebidas azucaradas.