Influence of anxiety and body dissatisfaction on risky eating behaviors in a Mexican sample of female adolescents
Influencia de la ansiedad e insatisfacción corporal sobre conductas alimentarias de riesgo en una muestra de mujeres adolescentes de México
Author
Castro Lopez, Violeta Rubi
Franco Paredes, Karina
Peláez Fernández, María Ángeles
Abstract
Body dissatisfaction (BD) is an important predictor of risky eating behaviors (REB), although BD commonly presents with symptoms of anxiety, it is unknown if this moderates the relationship between BD and REB in the adolescent population. Objective: to analyze the moderating effect of anxiety symptoms in the relationship between BD and REB. Method: Explanatory cross-sectional study. Non-probabilistic sampling n = 500 female adolescents in school, ages between 14 and 19 years old (M = 16.81, SD = 1.33). The participants answered the Eating Attitudes Test-26, Body Shape Questionnaire-8D and Hospital Anxiety and Depression Scale. Informed consent was obtained from parents and informed consent from participants. Results: anxiety symptoms moderated the relationship between BD and REB, a stronger association in high levels of anxiety (b = .51, p <.001) than in low levels (b = .32, p <.001). Post-hoc analysis showed that the slopes of high vs low anxiety symptoms were significantly different (t = 2.90; p <.001). Discussion: Anxiety moderates the relationship of two predictors of eating disorders, influencing the increased risk of developing them. Practical implications at the level of prevention and treatment of eating disorders are discussed. La insatisfacción corporal (IC) es un predictor importante de conductas alimentarias de riesgo (CAR), aunque la IC comúnmente se presenta con sintomatología de ansiedad, se desconoce si esta modera la relación entre la IC y las CAR en población adolescente. Objetivo: analizar el efecto moderador de la sintomatología de ansiedad en la relación entre la IC y las CAR. Método: Estudio transversal explicativo. Muestreo no probabilístico n = 500 mujeres adolescentes escolarizadas, edades entre los 14 y 19 años (M = 16.81, DE = 1.33). Las participantes respondieron el Eating Attitudes Test-26, Body Shape Questionnaire-8D y Hospital Anxiety and Depression Scale. Se obtuvo consentimiento informado de padres/tutores y asentimiento informado de participantes. Resultados: la sintomatología de ansiedad moderó la relación entre la IC y las CAR, asociación más fuerte en niveles altos de ansiedad (b = .51, p < .001) que en bajos niveles (b = .32, p < .001). Análisis post-hoc mostraron que las pendientes de sintomatología de ansiedad alta vs baja fueron significativamente diferentes (t = 2.90; p < .001). Discusión: La ansiedad modera la relación de dos predictores de trastornos alimentarios, influyendo en el aumento del riesgo a desarrollarlos. Se discuten implicaciones prácticas a nivel de prevención y tratamiento de los trastornos alimentarios.