Evaluation of nutritional status and level of physical activity in primary and secondary students of southern Cordoba
EVALUACION DEL ESTADO NUTRICIONAL Y NIVEL DE ACTIVIDAD FÍSICA EN ESTUDIANTES DE NIVEL PRIMARIO Y SECUNDARIO DEL SUR DE CORDOBA
Author
Huck, Carlos Guillermo
Herrera, M
Oviedo, S
Abstract
Objective: determine the nutritional status, through an anthropometric assessment, the level ofcholesterol and physical activity level. Methodology: students from the town of Chaján, ages 5 to18, who attend the Chaján Educational Center and primary school students from the town of Jovita(I.P.E.M. No. 94). The anthropometric measurements had an impact on its performance of 89.44%of the total number of students. The variables that were taken into account were: date of birth,weight, size and date of weight taking (in kilograms) and height (in meters). For the classification ofMalnutrition (D), Normal (N), Overweight (S) and Obesity (O) the WHO standards were used,using the cutoff point as the BMI value according to sex and age established by the method fordiagnosis. of malnutrition, normal, overweight and obesity. The InfoStat® program was used. Tocompare the observed frequencies, the chi-squared statistic was used. A probability <0.05 wasconsidered significant. Results: The results of nutritional assessment in the level of primaryschooling have a prevalence of 4.42 for malnutrition, being very close to the upper limit of the 95%confidence interval (2.5 - 5.2) for the Province of Córdoba, according to the National Nutrition andHealth Survey. With respect to Obesity, it showed a prevalence of 7.14% and 11.50% for gardenand primary respectively, above the prevalence of 0.1 - 4% expected internationally for a populationof 10 to 19 years. Regarding overweight, it showed a prevalence of 7.14, 11.50 and 11.76 for thegarden, primary and secondary respectively, with the internationally expected prevalence of 5 - 12for a population of 10 to 19 years. The low level of Physical Activity exceeds 70% in both levels ofschooling. Conclusion: the school population is in an alarming situation with respect to theoverweight and obesity and very critical in terms of malnutrition. Key words: nutritional status,physical activity level, students. Objetivo: determinar el estado nutricional, a través de una valoración antropométrica, el nivel de colesterol y nivel de actividad física. Metodología: estudiantes de la localidad de Chaján, con edades de 5 a 18 años que asisten al Centro Educativo de Chaján y estudiantes de escolaridad primaria de la localidad de Jovita (I.P.E.M. Nº 94). Las mediciones antropométricas tuvieron un impacto en su realización del 89,44% del total de alumnos. Las variables que se tomaron en cuenta fueron: fecha de nacimiento, peso, talla y fecha de la toma del peso (en kilogramos) y la talla (en metros). Para la clasificación de Desnutrición (D), Normal (N), Sobrepeso (S) y Obesidad (O) se utilizó los estándares de la OMS usando como punto de corte el valor de IMC acorde con sexo y edad establecido por el método para diagnóstico de desnutrición, normal, sobrepeso y obesidad. Se utilizó el programa InfoStat®. Para comparar las frecuencias observadas se usó la estadística chi al cuadrado. Se consideró una probabilidad <0,05 como significativa. Resultados: Los resultados de valoración nutricional en el nivel de escolaridad primario presentan una prevalencia de 4,42 para desnutrición, estando muy próximo al límite superior del intervalo del 95% de confianza (2,5 - 5,2) para la Provincia de Córdoba, según la Encuesta Nacional de Nutrición y Salud. Con respecto a la Obesidad arrojó una prevalencia de 7,14% y 11,50% para jardín y primario respectivamente, por encima de la prevalencia de 0,1 - 4% esperada internacionalmente para una población de 10 a 19 años. Respecto al sobrepeso arrojó una prevalencia del 7,14, 11,50 y 11,76 para jardín, primario y secundario respectivamente siendo la prevalencia esperada internacionalmente de 5 - 12 para una población de 10 a 19 años. El bajo nivel de Actividad Física supera el 70% en ambos niveles de escolaridad. Conclusión: la población escolar se encuentra en una situación alarmante con respecto al padecimiento de sobrepeso y obesidad y muy críticos en cuanto a la desnutrición. Palabras claves: estado nutricional, nivel de actividad física, estudiantes.