Revista Horizonte: Ciencias de la Actividad Física
Relation of the practice of physical activity with the perception of health and food in university students of Bío-Bío
RELACIÓN DE LA PRÁCTICA DE ACTIVIDAD FÍSICA CON LA PERCEPCIÓN DE SALUD Y ALIMENTACIÓN EN ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS DEL BÍO-BÍO
Author
Castañeda-Vázquez, C
Diaz-Martinez, Ximena
Abstract
Objective: to analyze the perception of health and assessment of the nutritional habits of theuniversity students of Chillán, as well as to establish possible relationships between these variablesand the practice of A.F. Methodology: cross-sectional study, sample of 366 students (221 women,60%), (average age of 21 years, σ = 3.05). A validated questionnaire was used with the universitypopulation in Seville (Spain) (Castañeda, Campos, & del Castillo, 2016, Castañeda & Romero,2014), adapting the characteristics of the language and the university system in Chillán. The datacollection was carried out in all the centers of the Universidad del Bío-Bío (Campus Chillán). TheSPSS V24.0 program was used to analyze the data. A descriptive analysis was carried out, as wellas bivariate correlations (Spearman correlation coefficient) to determine the level and therelationship between the variables analyzed. Results: the students maintain a positive perception oftheir health status, as well as their eating habits. Positive correlations were obtained from thepractice of FA with the perception of health (p≤0.01), and with the assessment of balanced eatinghabits (p≤0.01). Likewise, the duration, frequency and intensity of the practice of AF correlatespositively (p≤0.01) with both variables. Conclusions: university students are a key population topromote healthy habits such as the practice of AF and a balanced diet, since in most cases it is thelast formative contact with this young population. Key words: physical activity, perception, health,nutrition, university. Objetivo: analizar la percepción de salud y valoración de los hábitos nutricionales de los estudiantes universitarios de Chillán, así como establecer posibles relaciones entre estas variables y la práctica de A.F. Metodología: estudio transversal, muestra de 366 estudiantes (221 mujeres, 60%), (edad media de 21 años, σ=3,05). Se utilizó un cuestionario validado con la población universitaria en Sevilla (España) (Castañeda, Campos, & del Castillo, 2016; Castañeda & Romero, 2014), adaptándose las características propias del lenguaje y del sistema universitario en Chillán. La recogida de datos se llevó a cabo en todos los centros de la Universidad del Bío-Bío (campus Chillán). Para el análisis de los datos se utilizó el programa SPSS V24.0. Se realizó un análisis descriptivo, así como correlaciones bivariadas (coeficiente de correlación de Spearman) para determinar el nivel y la relación entre las variables analizadas. Resultados: el alumnado mantiene una percepción positiva de su estado de salud, así como de sus hábitos de alimentación. Se obtuvieron correlaciones positivas de la práctica de AF con la percepción de salud (p≤0.01), y con la valoración de hábitos de alimentación equilibrada (p≤0.01). Igualmente, la duración, frecuencia e intensidad de la práctica de AF correlaciona de forma positiva (p≤0.01) con ambas variables. Conclusiones: los estudiantes universitarios son una población clave para promover hábitos saludables como la práctica de AF y la alimentación equilibrada, pues supone en la mayoría de casos el último contacto formativo con esta joven población. Key words: actividad física, percepción, salud, alimentación, universitarios.