Popular Labor Festivals, Sustainable Rural Development and Healthy Regions
Fiestas Populares de Labor, desarrollo rural sostenible y regiones saludables
Author
Torres Valdés, Rosa
Ordóñez García, Covadonga
Full text
https://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/498010.35588/rivar.v8i23.4980
Abstract
The aim of this paper on rural popular festivals related to farming, livestock, fishing, and general trades, is to show the role that these festivities have in sustainable rural development and the connection with the notion of healthy regions. This approach is based on two elements; first, on the integral vision of health of the World Health Organization set out in the 1986 Ottawa Charter. This implies the integration of social structures (including the cultural identity dimension), economic profitability and the sustainable natural environment. Second, the concept of healthy regions of the European Commission’s used in Healthy Regions Program emphasizes the need to relate health with regional development, instead of separating them. The literature review and the analysis of rural festivities show that this type of festivities promote the three dimensions of health: biological, psychosocial, and economic in the territories. Without the last one, the population reduces their possibility of access to resources and fundamental rights that are determinant. This loss is reflected in a decrease in the population that jeopardize the rural sustainable develop for the future. El presente trabajo sobre fiestas populares relacionadas con labores agrícolas, ganaderas, pesqueras y con oficios vinculados con la ruralidad, propone mostrar el papel que las fiestas populares tienen en el desarrollo rural sostenible y en la conexión con la idea de regiones saludables. Tal aproximación se fundamenta en dos elementos: por un lado, la visión integral con respecto a la salud de la Organización Mundial de la Salud expuesta en la Carta de Ottawa de 1986, que supone la integración de las estructuras sociales (incluida la dimensión cultural identitaria), la rentabilidad económica y el medio natural sostenible; por otro, el concepto de regiones saludables del programa Healthy Regions de la Comisión Europea, que enfatiza la necesidad de relacionar salud y desarrollo regional, en lugar de separarlos. La revisión de la literatura y el análisis de festividades de labor, muestran que este tipo de fiestas fomentan las tres dimensiones de la salud: biológica, psicosocial y económica de los territorios; sin esta última, la población ve reducida su posibilidad de acceso a recursos y derechos fundamentales determinantes en las dos primeras. Esta pérdida se refleja en una disminución de la población que compromete la posibilidad de un futuro sostenible en el medio rural.