The Wine Festivals in Mexico: Food and Wine Tourism and Territorial Development
Las fiestas del vino en México: turismo enogastronómico y desarrollo territorial
Author
Contreras, Daniel de Jesús
Medina, F. Xavier
Full text
https://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/490110.35588/rivar.v8i24.4901
Abstract
he celebrations around agricultural, livestock and fishingproducts have gone from being mere cultural expressions topositioning themselves in important tourist attractions. These constitute valuable tools for the valorization of local products and for the territorial economic revitalization. In this paper we analyze the wine festivals developed in theMexican wine regions as promoters of food and winetourism and territorial development strategies. Through a review of secondary sources that is complemented with experience of ethnographic and netnographic work, we seek to show how celebrations around the culture of wine actively contribute to the promotion of wine regions and stand as important tools of territorial development through the tourist valorization of wine and gastronomic resources. This articlemakes a first approach to wine festivals as tourist productsand highlights their importance in the consolidation of food and wine tourism for rural areas of Mexico. Las celebraciones en torno a productos agrícolas, pecuarios y pesqueros han pasado de ser meras expresiones culturales a posicionarse en importantes atractivos turísticos. Constituyen valiosas herramientas para la valorización de productos locales y para la dinamización económica territorial. En este trabajo analizaremos las fiestas del vino realizadas en las regiones vitivinícolas mexicanas en tanto que impulsoras del turismo enogastronómico y motores de desarrollo territorial. Mediante una revisión de fuentes secundarias, complementada con experiencia de trabajo etnográfico y netnográfico, buscamos evidenciar cómo las celebraciones en torno a la cultura del vino contribuyen activamente en la promoción de las regiones vitivinícolas y se erigen como importantes herramientas de desarrollo territorial a través de la valorización turística del vino y la gastronomía. En este artículo se realiza una primera aproximación sobre las fiestas del vino en tanto que productos turísticos para destacar su importancia en la consolidación del turismo enogastronómico en los territorios rurales de México.