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The Rediscovery of the Pig: Zootechnical Aspects and Management Problems of Pig Farming in Italy between the 19th and 20th Centuries

dc.creatorPirolo, Franca
dc.date2021-09-23
dc.date.accessioned2022-01-17T21:33:04Z
dc.date.available2022-01-17T21:33:04Z
dc.identifierhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5157
dc.identifier10.35588/rivar.v8i24.5157
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/178225
dc.descriptionThe transition from the wild to the sedentary state represents the first change in farming practice which was followed by the dissemination of the practices of breeders on the improvement of breeds and specific studies in the zootechnical field for a better yield of pig meat productivity. The family-run breeding was gradually replaced by the industrial and intensive one. The demand for meat with an increasingly low-fat content has also pushed farmers to recover the ancient system of free grazing in the woods with a diet based on chestnuts and acorns to obtain a genuine and quality. Sector studies are crucial for the development of the sector and to reflect on the typical problems of the meat farming and processing sector. The focus then shifts to the deepening of national and European legislation to identify the strengths and weaknesses of the sector with a look at the environmental impact and the opportunity of livestock companies to adopt specific plants for the transformation and use of animal manure in biogas with great advantages in terms of energy and environment.en-US
dc.descriptionLa transición del estado silvestre al sedentario representa un primer cambio en la práctica agrícola, al que le siguió la difusión de las prácticas de los ganaderos sobre el mejoramiento de razas y estudios específicos en el campo zootécnico para un mejor rendimiento de la productividad de la carne de cerdo; con el tiempo, la cría familiar fue reemplazada gradualmente por la industrial e intensiva. En algunos casos, la demanda de carne con un contenido graso cada vez más bajo también empuja a los agricultores a recuperar el antiguo sistema de pastoreo libre en el bosque con una dieta a base de castañas y bellotas para obtener una auténtica y calidad. Los estudios sectoriales son cruciales tanto para el desarrollo del sector como para reflexionar sobre los problemas típicos del sector cárnico y de procesamiento. Luego el enfoque se traslada a la profundización de la legislación nacional y europea para identificar las fortalezas y debilidades del sector con una mirada al impacto ambiental y la oportunidad de las empresas ganaderas de adoptar plantas específicas para la transformación y uso de residuos animales en biogás, con grandes ventajas energéticas y medioambientales.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad de Santiago de Chilees-ES
dc.relationhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5157/26003941
dc.sourceRIVAR; Vol. 8 Núm. 24 (2021); 1-20es-ES
dc.sourceRIVAR; Vol 8 No 24 (2021); 1-20en-US
dc.sourceRIVAR; v. 8 n. 24 (2021); 1-20pt-PT
dc.source0719-4994
dc.titleEl redescubrimiento del cerdo: aspectos zootécnicos y problemas de gestión de la cría de cerdos en Italia entre los siglos XIX y XXen-US
dc.titleThe Rediscovery of the Pig: Zootechnical Aspects and Management Problems of Pig Farming in Italy between the 19th and 20th Centurieses-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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