Show simple item record

El Clúster del Aguacate en México. Un crecimiento sostenido a partir de la producción y desarrollo del mercado

dc.creatorSánchez Valdés, Arlén
dc.creatorSánchez Rodríguez, Guillermo
dc.date2021-09-26
dc.date.accessioned2022-01-17T21:33:04Z
dc.date.available2022-01-17T21:33:04Z
dc.identifierhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5165
dc.identifier10.35588/rivar.v8i24.5165
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/178226
dc.descriptionSince the nineties of the last century, the avocado cluster in the state of Michoacán, Mexico, has presented important transformations linked to the presence of new actors, foreign direct investment, promotion and marketing strategies, and safe production processes, consolidating itself as one of the most competitive agricultural products nationwide. The objective of this article is to analyze the emergence, development and economic impact of the avocado cluster. The methodology was based on the reprocessing of primary and secondary information, literature review, web pages of marketing companies and promoters of the product, interviews with key players in the industry, as well as several visits to the different avocado areas. For the statistical information, we used the data of the Mexican Agriculture Department, including agricultural censuses; reports from agricultural foundations; the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), and the State Board of Plant Health. Concluding that, after several generations, the producers became entrepreneurs, still maintaining their link and work with the field. Likewise, commercial opportunities have allowed a generalized economic spill in the region with social and environmental implications, outlining new lines of research.en-US
dc.descriptionDesde la década de los noventa del siglo pasado, el clúster del aguacate en el Estado de Michoacán, México, presenta importantes transformaciones vinculadas a la presencia de nuevos actores: inversión extranjera directa, estrategias de promoción y comercialización y procesos de producción inocuos, consolidándose como uno de los productos agrícolas más competitivos a nivel nacional. El objetivo del presente artículo es analizar el surgimiento, desarrollo e impacto económico del clúster del aguacate. La metodología se basa en el reprocesamiento de información primaria y secundaria, revisión de literatura, páginas web de empresas comercializadoras y promotoras del producto y entrevistas a actores clave de la industria, así como varias visitas a las diferentes zonas aguacateras. Para la información estadística se recurrió a los datos de la Secretaría de Agricultura de México, incluyendo censos agrícolas; informes de fundaciones agropecuarias; la Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO), y la Junta Estatal de Sanidad Vegetal. Concluimos que, tras varias generaciones, los productores se transformaron en empresarios, conservando aún su vínculo y trabajo con el campo. Por su parte, las oportunidades comerciales han permitido una derrama económica generalizada en la región con implicaciones sociales y ambientales, delineando nuevas líneas de investigación.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Santiago de Chilees-ES
dc.relationhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5165/26003942
dc.sourceRIVAR; Vol. 8 Núm. 24 (2021); 21-35es-ES
dc.sourceRIVAR; Vol 8 No 24 (2021); 21-35en-US
dc.sourceRIVAR; v. 8 n. 24 (2021); 21-35pt-PT
dc.source0719-4994
dc.titleThe Avocado Cluster in Mexico. Sustained Growth from Production and Market Developmenten-US
dc.titleEl Clúster del Aguacate en México. Un crecimiento sostenido a partir de la producción y desarrollo del mercadoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record