Show simple item record

Conceptualizando los festivales enológicos en el Nuevo Mundo del Vino. Una mirada a las fiestas de la vendimia en México

dc.creatorThomé Ortiz, Humberto
dc.date2022-02-25
dc.identifierhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5459
dc.identifier10.35588/rivar.v9i25.5459
dc.descriptionWine has a status of a global cultural object, whose worldwide dispersion has implied processes of territorial appropriation with various meanings. The approach of the New World of Wine has focused on technological and organizational variations that characterize emerging wine regions, ignoring their sociocultural analysis. Wine festivals are considered to be privileged spaces for analyzing the socio-economic dynamics in these emerging wine production scenarios. To develop a conceptual model, eleven wine festivals in seven wine-growing regions of Mexico were analyzed. This highlights the economic and cultural nature of wine festivals, whose implications are debated between the territorial creative potential and the asymmetric power relations. The popular expression of identities as opposed to the elitist staging locked in the cellars and directed at the middle-class tourist. Wine festivals in Mexico are ambivalent social phenomena where new territorial hegemonies are established, identities are built-in territories undergoing transformation and local resources are reinterpreted in a dialogue between the local and the global. en-US
dc.descriptionEl vino cuenta con un estatus de objeto cultural, cuya inmersión alrededor del mundo implica procesos de apropiación territorial con diversos significados. El enfoque del Nuevo Mundo del Vino se ha centrado en las variaciones tecnológicas y organizativas que caracterizan a las regiones enológicas emergentes, soslayando su análisis sociocultural. Al respecto, consideramos que las fiestas de la vendimia son espacios privilegiados para analizar las dinámicas socioeconómicas en estos escenarios emergentes de producción vitivinícola. Con la finalidad de desarrollar un modelo conceptual, fueron estudiadas once fiestas de la vendimia en siete regiones vitivinícolas de México, en las cuales se observó la naturaleza económica y cultural de las fiestas de la vendimia, cuyas implicaciones debaten entre el potencial creativo del territorio y los mecanismos de apropiación de sus recursos. La expresión popular de las identidades se opone a la escenificación elitizada, encerrada en las bodegas y dirigida al turista de clase media. Las fiestas de la vendimia en México son fenómenos ambivalentes donde que instauran nuevas hegemonías territoriales, resignifican las identidades y reinterpretan los recursos territoriales en un diálogo entre lo local y lo global. es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Santiago de Chilees-ES
dc.relationhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5459/26004106
dc.sourceRIVAR; Vol. 9 Núm. 25 (2022); 246-269es-ES
dc.sourceRIVAR; Vol 9 No 25 (2022); 246-269en-US
dc.sourceRIVAR; v. 9 n. 25 (2022); 246-269pt-PT
dc.source0719-4994
dc.titleConceptualizing Oenological Festivals in the New World of Wine. A Regard of Wine Celebrations in Mexicoen-US
dc.titleConceptualizando los festivales enológicos en el Nuevo Mundo del Vino. Una mirada a las fiestas de la vendimia en Méxicoes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record