• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad de Santiago de Chile
  • Revista Iberoamericana de Viticultura, Agroindustria y Ruralidad
  • View Item
  •   Home
  • Universidad de Santiago de Chile
  • Revista Iberoamericana de Viticultura, Agroindustria y Ruralidad
  • View Item

La temporalidad y naturaleza de la transición nutricional en Chile, 1930-2019

The Timing and Nature of the Nutrition Transition in Chile, 1930-2019

Author
Llorca-Jaña, Manuel

Nazer, Ricardo

Morales-Campos, Daniel

Full text
https://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5534
10.35588/rivar.v9i26.5534
Abstract
In this article we provide the first long-term series of Chile’s per capita consumption of a wide range of key foodstuffs: cereals, legumes, potatoes, meats and dairy products from 1930 to 2019, based on food balance sheets and complementary information from FAO, consumer price indexes and surveys of family budget. Based on this information, we examined and characterised the timing and nature of Chile’s nutrition transition (NT), concluding that there was a NT within a short period of time (common to countries which develop comparatively late), with the average dietary energy consumption increasing from 2,600-2,700 kcal per person per day to slightly over 3,000 within a few decades. In Chile, as in most countries that have experienced a NT, dietary options became more diverse, but also less vegetarian: the consumption of meat and dairy products increased dramatically; there was an unprecedented decline in the consumption of legumes, and there was also a less substantial reduction in the average intake of potatoes. Yet, if compared to the NT experienced by most developed countries, the combined consumption of cereals in Chile has remained unusually stable.
 
En este artículo proporcionamos la primera serie de largo plazo de consumo per cápita en Chile de una amplia gama de alimentos clave: cereales, legumbres, papas, carnes y productos lácteos, desde 1930 a 2019, en base a los balances de alimentos e información complementaria de la FAO, índices de precios al consumidor y encuestas de presupuesto familiar. Basándonos en dicha información, examinamos y caracterizamos la temporalidad y naturaleza de la transición nutricional (NT) en Chile, concluyendo que hubo una NT en un corto periodo de tiempo (común en los países que se desarrollan comparativamente tarde), con un consumo promedio de energía alimentaria que aumentó de 2.600-2.700 kcal diarias por persona a poco más de 3.000 en unas pocas décadas. En Chile, como en la mayor parte de países que han experimentado una NT, las opciones dietéticas se volvieron más diversas pero también menos vegetarianas: el consumo de carne y productos lácteos aumentó drásticamente; hubo una disminución sin precedentes en el consumo de legumbres y también hubo una reducción, menos sustancial, en la ingesta promedio de papas. Sin embargo, si se compara con la NT experimentada por la mayoría de los países desarrollados, el consumo combinado de cereales en Chile se ha mantenido inusualmente estable.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB