Show simple item record

Importancia de las TIC en circuitos cortos de comercialización de alimentos

dc.creatorSantini, Santiago
dc.creatorGhezán, Graciela
dc.date2022-05-31
dc.identifierhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5588
dc.identifier10.35588/rivar.v9i26.5588
dc.descriptionIn recent decades there has been a growth in healthier forms of production (agroecological products) and more direct forms of linkage between producer and consumer (short channels). In turn, the spread of Information and Communication Technologies (ICT) fosters direct contact between producers and consumers. This paper analyzes the trajectory of social appropriation of ICT in agroecological food marketing short circuits based on the case study Tu Raíz, an entrepreneurship in the southeast of the province of Buenos Aires. In addition, it is proposed to reflect on their actions in the face of the Social, Preventive and Mandatory Isolation imposed by the COVID-19 pandemic. Concepts from the Theory of Communication and the Sociology of Innovation are used, understanding ICT as communication technologies that are socially constructed. Following qualitative methodology, interviews are conducted, physical spaces are observed and digital spaces are analyzed. Based on the trajectory of the case study, an attempt is made to reflect on the importance of ICT in this type of entrepreneurship, while at the same time allowing us to visualize how their expansion is favored during the pandemic in those cases that have already been working with ICT.en-US
dc.descriptionEn las últimas décadas se ha dado un crecimiento de formas de producción más saludables (productos agroecológicos) y formas más directas de vinculación entre productor y consumidor (canales cortos). A su vez, la difusión de las Tecnologías de Información y Comunicación (TIC) propicia el contacto directo entre productores y consumidores. Este trabajo analiza la trayectoria de apropiación social de las TIC en circuitos cortos de comercialización de alimentos agroecológicos a partir del caso de estudio Tu Raíz, un emprendimiento del sudeste de la provincia de Buenos Aires. Además, proponemos reflexionar sobre su actuación ante el Aislamiento Social Preventivo y Obligatorio impuesto por la pandemia COVID-19. Para ello se utilizan conceptos de la Teoría de la Comunicación y de la Sociología de la Innovación, entendiendo a las TIC como tecnologías de comunicación que se construyen socialmente. Siguiendo una metodología cualitativa, se realizan entrevistas, se observan espacios físicos y se analizan espacios digitales. A partir de la trayectoria del estudio de caso intentamos reflexionar sobre la importancia de las TIC en este tipo de emprendimientos, al mismo tiempo que permite visualizar cómo se favorece su expansión durante la pandemia en aquellos casos que ya venían trabajando con las TIC.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Santiago de Chilees-ES
dc.relationhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5588/26004176
dc.sourceRIVAR; Vol. 9 Núm. 26 (2022)es-ES
dc.sourceRIVAR; Vol 9 No 26 (2022)en-US
dc.sourceRIVAR; v. 9 n. 26 (2022)pt-PT
dc.source0719-4994
dc.titleICT Relevance at Food Short Channelsen-US
dc.titleImportancia de las TIC en circuitos cortos de comercialización de alimentoses-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record