Dimensions of Sustainability in Origin Schemes: An Approach from Protected Appellation of Origin
Dimensiones de la sustentabilidad en sellos de origen: una aproximación desde las Denominaciones de Origen Protegidas
Author
Martínez-Salvador, Laura Elena
Reyes-Jaime, Alejandra
Full text
https://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/565810.35588/rivar.v9i27.5658
Abstract
Territorial resources sustainability, especially those with a great linkage to local agronomic, social or cultural conditions, could be globally recognized through Protected Designations of Origin (PDO) figures, which emphasizes food qualities based on its origin. Nonetheless, a coherent analytical framework around this PDO’s sustainability, from a multidimensional perspective (economic, sociocultural and environmental), is needed. Therefore, the main objective of this paper is to propose an analytical framework based on coding principles of Grounded Theory, to operationalize sustainability’s three dimensions; this by performing a systematic literature review methodology under Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA) method. From this screening process 21 papers were selected, and 27 theoretical revised codes were proposed to operationalize sustainability. The results showed that economic dimension had the highest weight on the sustainability matter, being “consumer’s behavior” code the most mentioned one; in second place “product’s identity” (a sociocultural code that reflects product’s territorial embeddedness) position itself, followed by “certifications to improve quality” (and environmental code). This results because PDO recognition is obtained through a certification process that guarantees the presence of certain socio-cultural elements and environmental qualities, turning food-goods into value-added items. La sostenibilidad de los recursos territoriales, especialmente aquellos con una gran vinculación a las condiciones agronómicas, sociales o culturales locales, pueden ser reconocidas globalmente a través de figuras como las Denominaciones de Origen Protegidas (DOP), que enfatizan las cualidades de productos alimentarios en función de su origen. No obstante, es necesario un marco analítico coherente en torno a la sostenibilidad de estas DOP, desde una perspectiva multidimensional (económica, sociocultural y ambiental). Por lo tanto, el objetivo principal de este trabajo es proponer un marco analítico basado en los principios de codificación de la Teoría Fundamentada, para operacionalizar las tres dimensiones de la sustentabilidad, esto a partir de realización de revisión sistemática de la literatura bajo la metodología Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA). A partir de este proceso se seleccionaron 21 artículos y se propusieron 27 códigos teóricamente revisados para operacionalizar a la sostenibilidad. Los resultados mostraron que la dimensión económica tuvo el mayor peso en el tema de la sostenibilidad, siendo el código “comportamiento del consumidor” el más mencionado; en segundo lugar, la “identidad del producto” (un código sociocultural que refleja la inserción territorial del producto), seguida de las “certificaciones para mejorar la calidad” (perteneciente a la dimensión medioambiental). Lo anterior es debido a que el reconocimiento de la DOP se obtiene a través de un proceso de certificación que garantiza la presencia de ciertos elementos socioculturales y cualidades ambientales específicas, que convierten a los productos alimenticios en artículos de valor agregado.