Show simple item record

¿Producir o no producir alimentos certificados? Un análisis exploratorio desde Portugal

dc.creatorForte, Teresa
dc.creatorFigueiredo, Elisabete
dc.creatorEusébio, Celeste
dc.creatorTibério, Manuel Luís
dc.date2023-08-25
dc.date.accessioned2023-10-05T14:57:23Z
dc.date.available2023-10-05T14:57:23Z
dc.identifierhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5842
dc.identifier.urihttps://revistaschilenas.uchile.cl/handle/2250/234774
dc.descriptionThe certification of origin and quality of rural provenance foods paves routes of protection and promotion of the products and the territories. While the importance of certification at socioeconomic, policy, and consumption levels has been addressed in previous research, the views of other key stakeholders—the producers—remain somehow underexplored. The present study contributes to this topic by analyzing data from a survey of producers (n=104) working with urban specialty shops located in three Portuguese cities. The sample was examined considering the differences between those who produce certified food products (n=74) and those who do not (n=30). Chi-square tests were used to compare the socio-demographic features, type of products produced and selling venues. Independent samples T-tests were applied to compare the differences between producers’ motivations, perceived challenges, and impacts of the production. Findings indicate that producers of certified products have distinct motivations, and value different aspects of their productions, namely to contribute to sustainable and healthier production and consumption and to the preservation of local and traditional ways of producing. They also perceive more positive economic impacts on rural places of provenance and tend to value more the Portuguese food products’ image.en-US
dc.descriptionLa certificación de origen y calidad de los alimentos de origen rural abre camino a la protección y promoción de productos y territorios. Mientras la importancia de la certificación a nivel socioeconómico, político y de consumo se ha analizado ya abundantemente, los puntos de vista de otros actores-clave —los productores— permanecen poco explorados. Este estudio intenta contribuir a este tema analizando datos de una encuesta a productores (N= 104) que trabajan com tiendas urbanas especializadas situadas en tres ciudades portuguesas. La muestra se analizó teniendo en cuenta las diferencias entre los productores de productos certificados (N= 74) y aquellos que no los producen (N= 30). Se utilizaron pruebas de Chi-cuadrado para comparar las características sociodemográficas, tipo de productos producidos y locales de venta, y pruebas T de muestras independientes para comparar las diferencias entre las motivaciones de los productores, impactos y desafíos percibidos. Los resultados indican que los productores de productos certificados tienen motivaciones distintas y valoran diferentes aspectos de sus producciones, como su contribución para una producción y consumo más sostenible y saludable, junto a la preservación de las producciones tradicionales. A su vez, perciben impactos económicos más positivos en los lugares de origen y valoran más la imagen de los productos portugueses.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languageeng
dc.publisherUniversidad de Santiago de Chilees-ES
dc.relationhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5842/26004756
dc.rightsDerechos de autor 2023 RIVARes-ES
dc.sourceRIVAR; Vol 10 No 30 (2023)en-US
dc.sourceRIVAR; Vol. 10 Núm. 30 (2023)es-ES
dc.sourceRIVAR; v. 10 n. 30 (2023)pt-PT
dc.source0719-4994
dc.titleProduce or Not Produce Certified Foods? An Exploratory Analysis from Portugalen-US
dc.title¿Producir o no producir alimentos certificados? Un análisis exploratorio desde Portugales-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record