Show simple item record

Localized Land-Sea Food System: Histories, Proposals and Limits of Huape Case, Los Ríos Region, Chile

dc.creatorBarriga Parra, José
dc.creatorSaavedra Gallo, Gonzalo
dc.creatorBlanco Wells, Gustavo
dc.creatorNavarro Pacheco, Magdalena
dc.date2022-02-19
dc.identifierhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5413
dc.identifier10.35588/rivar.v9i25.5413
dc.descriptionEl borde costero del sur de Chile vincula grupos domésticos con su entorno mar-tierra, generando relaciones socioeconómicas de complementariedad que promueven y producen culturas alimentarias de bordemar. Bajo el enfoque de los Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL), utilizamos una metodología cualitativa, de corte etnográfica, enfocada en las organizaciones económico-alimentarias de Huape, Región de Los Ríos. El trabajo permite evidenciar la presencia de un Sistema Agromarino Alimentario Localizado, el cual coexiste con propuestas de especialización pesquero-artesanal. Este sistema se configura desde la cultura bordecostera y se expresa en el desarrollo y reinvención de la gastronomía local. No obstante, la propuesta no está exenta de controversias y contrapuntos devenidos del contexto territorial en el cual se despliega.es-ES
dc.descriptionThe coastline of the south of Chile links up domestic groups with their land-sea environment, creating socio-economic relationships of complementarity that promote and result in land-sea food cultures. Under a Localized Agrofood Systems (LAF) approach, we use an ethnographic-qualitative methodology focused on food-economy organizations of Huape. This work allowed us to evidence the presence of a Localized Land-Sea Food System, which co-exists with artisanal-fisheries specialization. That System develops from a land-sea culture and it is expressed in the re-invention of local gastronomy. However, the proposal is not exempt from controversies and counterpoints from the territorial context in which unfolds.en-US
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherUniversidad de Santiago de Chilees-ES
dc.relationhttps://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5413/26004093
dc.sourceRIVAR; Vol. 9 Núm. 25 (2022); 17-36es-ES
dc.sourceRIVAR; Vol 9 No 25 (2022); 17-36en-US
dc.sourceRIVAR; v. 9 n. 25 (2022); 17-36pt-PT
dc.source0719-4994
dc.titleSistema Agromarino Alimentario Localizado: historias, propuestas y dificultades del caso de Huape, región de Los Ríos, Chilees-ES
dc.titleLocalized Land-Sea Food System: Histories, Proposals and Limits of Huape Case, Los Ríos Region, Chileen-US
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record