• Journals
  • Discipline
  • Indexed
  • Institutions
  • About
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  •   Home
  • Universidad de Santiago de Chile
  • Revista Iberoamericana de Viticultura, Agroindustria y Ruralidad
  • View Item
  •   Home
  • Universidad de Santiago de Chile
  • Revista Iberoamericana de Viticultura, Agroindustria y Ruralidad
  • View Item

Conductas de pérdidas y desperdicios de alimentos de tres sectores en Costa Rica

Analysis of Food Loss and Waste Behavior in Three Food Sectors in Costa Rica

Author
Montero Vega, Mercedes

García Barquero, Manuel

Sánchez Gómez, Ignacio

Full text
https://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/rivar/article/view/5589
10.35588/rivar.v9i26.5589
Abstract
A raíz de la cuantía económica, social y ambiental que tienen las pérdidas y desperdicios de alimentos a nivel mundial y de la poca investigación de este tema en latitudes latinoamericanas, realizamos un estudio en tres grupos de alimentos con el objetivo de determinar la importancia de variables socioeconómicas, características intrínsecas y de comportamiento ante la intención de desperdicio en los hogares costarricenses. Para ello, se recolectó información primaria por medio de encuestas directas sobre la valoración de estas variables mediante escala Likert. Los resultados indican que la importancia de las características intrínsecas varía dependiendo del tipo de producto. Adicionalmente, el modelo indica que a pesar de los resultados en otras latitudes, la intención no depende ni de los ingresos, ni de la educación ni de la edad, que fueron las variables consideradas como indicadores socioeconómicos. Por lo contrario, la intención depende en mayor medida en variables de comportamiento y variables psicológicas.
 
Because of amount of food loss and waste as well as the economic, social and environmental consequences Worldwide and the little research on this topic in Latin American, a study was conducted. We selected three food groups and determined the importance of socioeconomic variables, intrinsic characteristics and consumer behavior on consumers´ intention to waste food in Costa Rican households. Primary information was collected through direct surveys to consumers. Data collection included quantitative data and perception variables measured by a 5-point Likert scale. Results indicate that the importance of intrinsic characteristics fluctuates depending on the type of product. Additionally, the model indicates that despite the results in other countries, the intention is not heavily dependent on income, education or age, which were considered as socioeconomic indicators, but on other psychological and behavioral variables.
 
Metadata
Show full item record
Discipline
Artes, Arquitectura y UrbanismoCiencias Agrarias, Forestales y VeterinariasCiencias Exactas y NaturalesCiencias SocialesDerechoEconomía y AdministraciónFilosofía y HumanidadesIngenieríaMedicinaMultidisciplinarias
Institutions
Universidad de ChileUniversidad Católica de ChileUniversidad de Santiago de ChileUniversidad de ConcepciónUniversidad Austral de ChileUniversidad Católica de ValparaísoUniversidad del Bio BioUniversidad de ValparaísoUniversidad Católica del Nortemore

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister
Dirección de Servicios de Información y Bibliotecas (SISIB) - Universidad de Chile
© 2019 Dspace - Modificado por SISIB